Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op je apparaat om je de best mogelijke ervaring te geven op het gebied van user experience, analytics en marketing. Lees onze Privacy Policy voor meer informatie of om je voorkeuren aan te passen.
klant
Hogeschool van Amsterdam
segment
Onderwijs
blog & cases
Accreditatie staat centraal in het waarborgen van kwaliteit binnen het Nederlandse hoger onderwijs. Het is een voorwaarde voor onderwijsinstellingen om bekostiging van het Rijk te verkrijgen. Zo ook voor de Hogeschool van Amsterdam (HvA), die een breed assortiment aan opleidingen aanbieden, van associate degrees tot bacheloropleidingen. De zesjaarlijkse evaluatie verzekert dat elke opleiding voldoet aan de hoogste onderwijsstandaarden. Maar wat doe je als je de organisatie capaciteit niet in huis hebt en de accreditatiedatum steeds dichterbij komt? Dan schakel je de hulp van Arlande in.

De opleidingen en het accreditatieproces

Een paar jaar terug introduceerde de HvA de associate degree in Cyber Security als een waardevolle aanvulling op de bestaande bacheloropleiding ICT. Deze nieuwe opleiding, samen met de ICT-bachelor, stond op de planning voor haar eerste accreditatie. Dit zesjaarlijkse evaluatieproces, uitgevoerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO), is ontworpen om de kwaliteit en wettelijke naleving van het onderwijs te waarborgen. Dit proces speelt een sleutelrol in het verkrijgen van overheidsfinanciering en de erkenning van diploma's, waardoor het een belangrijk moment is voor de HvA.

Gezien de complexiteit en het tijdrovende karakter van het accreditatieproces, is het van groot belang dat er voldoende aandacht en tijd aan wordt besteed. De HvA had intern geen projectmanager beschikbaar en schakelde daarom Arlande in.

“We hadden echt iemand nodig die ons kon ontzorgen bij dit gehele proces van twee accreditaties, die ook nog eens tegelijkertijd waren. Met de hulp van Arlande is dat heel goed gelukt; ik hoefde me niet meer met dit proces bezig te houden en kon me volledig focussen op de inhoudelijke aspecten."

Jorien Schreuder - Opleidingsmanager HBO-ICT

Panelvorming en workshops

Vanuit Arlande werd een projectmanager aangesteld, waarbij de organisatorische vaardigheden onmiddellijk ingezet konden worden. De aanpak omvatte het samenstellen van een deskundig en onafhankelijk panel om de opleidingen te beoordelen. Dit panel beoordeelde na een visitatie de huidige staat van het onderwijs, wat natuurlijk een grondige voorbereiding vereiste - van logistiek zoals overnachtingen en lunches tot de planning van gesprekken, het reserveren van ruimtes en het uitwerken van het programma.

Daarnaast waren de opleidingen zelf verantwoordelijk voor het opstellen van een rapport over hun functioneren. Om de benodigde informatie voor dit rapport te verzamelen, organiseerde de projectmanager vanuit Arlande workshops om de opleidingen te ondersteunen bij het stroomlijnen van deze informatie. Docenten, leden van de examencommissie en opleidingsmanagement namen deel aan deze interactieve sessies, waarin de benodigde informatie effectief werd verzameld voor het opstellen van het rapport. Bovendien werd er voor beide opleidingen een panel van studenten samengesteld dat haar visie op de opleiding mochten delen als onderdeel voor het rapport.

Resultaat

Na 10 maanden hard werken verliep het accreditatieproces zonder grote problemen en werden alle stappen succesvol doorlopen. Eventuele uitdagingen werden door Arlande in nauwe samenwerking met de HvA-werkgroep overwonnen. De efficiënte organisatie en strakke planning maakten het mogelijk de accreditatie van beide opleidingen binnen twee opeenvolgende dagen te voltooien, met een positieve beoordeling als resultaat. Dankzij deze inspanningen hebben de opleidingen een positieve evaluatie ontvangen en kunnen ze met vertrouwen uitkijken naar een nieuwe periode van zes jaar kwaliteitsonderwijs.

Achtergrond patroon
Wil je samenwerken met Arlande?
Neem contact op met Rieks
bekijk profiel
Of bel direct op
06-20735755
Over de auteur(s)
Bij dit artikel kan geen gerelateerde auteur gevonden worden.
andere interessante blogs
Nog meer blogs die je misschien interessant vindt: want als je eenmaal begint met lezen is het moeilijk om te stoppen.
Case
1 opleidingsvariant, 2 diploma’s: De Pabo-ALO leidt studenten op voor de groep en in de za
lees verder
Case
Rijnbrink verbetert informatievoorziening voor bibliotheken
lees verder
Case
NHL Stenden brengt plan succesvol tot uitvoering
lees verder
Case
Thuisonderwijs voor alle kinderen in Rotterdam
lees verder
bekijk ook alle cases & interviews
lees ook de andere interviews
We zetten stuk voor stuk graag onze collega’s in het zonnetje en laten we zien wie de mens achter de manager is. Want eerlijk is eerlijk: stiekem best wel interessant.
meer cases over
Onderwijs
Daar kunnen we bij Arlande over blijven praten. De successen van onze klanten zijn onze grootste trots.