Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op je apparaat om je de best mogelijke ervaring te geven op het gebied van user experience, analytics en marketing. Lees onze Privacy Policy voor meer informatie of om je voorkeuren aan te passen.
klant
EQUANS
segment
Industrie
blog & cases
EQUANS (voorheen ENGIE) is marktleider in technische dienstverlening. Haar ruim 6.000 Nederlandse medewerkers, die verspreid over 29 locaties werkzaam zijn, helpen wereldwijde opdrachtgevers binnen de utiliteit, industrie en overheden met innovatieve technische, digitale en duurzame oplossingen. Bij alles wat zij doen staat ‘constant verbeteren’ voorop.

Facilitaire ondersteuning

Naast techniek en energie is Integrated Facility Management (IFM) een belangrijke pijler binnen EQUANS. Het team van IFM transformeerde de afgelopen jaren van 25 naar zeven medewerkers in verband met het afstoten van de Soft Services. Als interim facilitair coördinator werd Thom Aussems namens Arlande aangesteld voor (in eerste instantie) een tijdelijke klus van drie maanden. Zijn bijdrage was hard nodig om als afdeling het lopende werk en naderende vraagstukken te kunnen blijven verzorgen.

“De oorspronkelijke behoefte van het team IFM was gericht op ondersteuning op een aantal facilitaire vraagstukken. Doordat de teamindeling veranderde, wilde men ook bepaalde zaken herorganiseren. Ik ben gestart en heb mijzelf snel processen eigen kunnen maken, waardoor ik concreet invulling kon geven aan mijn rol in het team. Zo werd mij stukje bij beetje een steeds groter werkgebied toegewezen. Eerst in West Nederland, later kwamen daar ook Noord en Zuid Nederland bij. In totaal was ik facilitair verantwoordelijk voor 14 EQUANS locaties”.

Thom Aussems, projectleider bij Arlande

Thom zijn verantwoordelijkheid liep van catering tot onderhoud van het pand, schoonmaak en receptie. Voor sommige vestigingen was hij het aanspreekpunt voor de facilitaire medewerkers die op locatie aan het werk waren. Op andere plekken was een groot deel van de facilitaire werkzaamheden uitbesteed en werkte Thom nauw samen met partners en leveranciers.

Geen werkdag hetzelfde

Als facilitair coördinator pakte Thom regie over diverse facilitaire diensten, maakte hij het verschil door het realiseren van strategische huisvestings- en duurzaamheidsdoelstellingen en richtte hij zich op het bijbehorende budgetbeheer. Van begroting tot contract indexatie of aanbesteding. Thom zijn werkzaamheden bevatten een breed arsenaal. Door de veranderende werksituatie binnen team IFM, zijn toegevoegde waarde en de hoge werkdruk is zijn (tijdelijke) opdracht diverse keren verlengd.

De afgelopen twee jaar werkte Thom aan laadfaciliteiten voor elektrische auto’s en het aanbrengen en/of vervangen van gebouw gebonden installaties zoals een brandmeldcentrale en inbraakinstallaties. Ook begeleidde hij een cateringaanbesteding van start tot de daadwerkelijke ondertekening van het contract, verzorgde hij verhuizingen inclusief inrichting, schoonmaak, IT en zelfs tot de koffie aan toe en dacht hij mee over de efficiëntere inrichting van meerdere recepties op locaties van EQUANS. Door zijn brede werkgebied, van Maastricht tot aan Groningen, stond hij in contact met vele medewerkers, vaste en nieuwe leveranciers, directieleden en het management.

Resultaat

Als interim facilitair coördinator keek Thom iedere keer naar de beste oplossing voor de betreffende locatie. Vraagstukken die aan hem werden voorgelegd hadden geregeld een strategisch tintje. Thom is ondernemend en werkt graag businessplannen uit. De afgelopen jaren heeft hij meerdere keren zijn idee of mening mogen uiten over facilitaire veranderingen. Opkomend door wet en regelgeving, zoals bijvoorbeeld het afschaffen van plastic koffiebekers, tot grotere aanbestedingen rondom de vervanging van installaties op een locatie. Ieder vraagstuk bracht zijn eigenheden mee en hield Thom actief van budget tot praktische invulling en diverse randzaken die hierbij kwamen kijken.

Binnen team IFM vervulde Thom een uitvoerende en tegelijkertijd proactieve adviesrol in één. Samen met IT is hij een project gestart, waarin het aantal gebruikers dat op meerdere momenten van een werkdag was ingelogd werd gemonitord. Deze data hielp Thom bij de uitwerking van een businessplan rondom het daadwerkelijk aantal benodigde werkplekken en vergaderruimtes. De combinatie van technologie en strategisch facilitair inzicht gaven EQUANS de gewenste sturing rondom hun huisvestigingsbeleid.

“Thom is een gedreven professional. Of het nu gaat om een project of de dagdagelijkse operatie van FM, hij pakt het op, ziet het grotere geheel en is scherp op de details op het moment wanneer dat nodig is.”

Herre Roelevink, Facilitair Manager bij EQUANS
“Behalve een professionele en capabele teamplayer is Thom ook een hele fijne, loyale en betrouwbare collega. Niets was te gek of te veel gevraagd. Hij trok van alles naar zich toe, was breed inzetbaar en wat hij oppakte deed hij goed en maakte hij ook af. Thom was een hele waardevolle aanvulling van ons team, die we zeker gaan missen!”

Marlon Borggreve, Manager FM bij EQUANS
Achtergrond patroon
Meer weten?
Neem contact op met Rieks
bekijk profiel
Of bel direct op
06-20735755
Over de auteur(s)
Thom Aussems

Thom werkt graag in een dynamische en complexe omgeving en brengt hier de juiste structuur in aan. Ideeën zet hij om naar concrete verbeteringen die dan ook echt bijdragen aan de strategische doelstellingen.

bekijk pagina
andere interessante blogs
Nog meer blogs die je misschien interessant vindt: want als je eenmaal begint met lezen is het moeilijk om te stoppen.
Case
Gestroomlijnd huurproces zorgt voor naadloos (ver)huur van hoogwerkers
lees verder
Case
Data driven procesoptimalisatie bij DVNutrition
lees verder
Case
Vitens tijdelijk ‘blind’ tijdens firewall migratie
lees verder
Case
Moolenaar toekomstgericht door implementatie nieuw ERP
lees verder
bekijk ook alle cases & interviews
lees ook de andere interviews
We zetten stuk voor stuk graag onze collega’s in het zonnetje en laten we zien wie de mens achter de manager is. Want eerlijk is eerlijk: stiekem best wel interessant.
meer cases over
Industrie
Daar kunnen we bij Arlande over blijven praten. De successen van onze klanten zijn onze grootste trots.