Consultant Floris de Munk ontwikkelde samen met het BASF-team dashboards die productspecialisten inzicht gaf in gecollecteerde data van hun rassen, de vergelijking hiertussen mogelijk maakte, te controleren op data correctheid en KPI's visualiseerde. Floris fungeerde hierin als linking pin tussen gebruikers en ontwikkelaars waarin hij zorgde dat gebruikersproblemen aan het licht kwamen en werden verholpen. Aansluitend daarop zorgde hij ervoor dat de dashboards verder doorontwikkeld konden worden door nieuwe wensen en behoeften vanuit de organisatie te vertalen naar nieuw gewenste functionaliteit van het systeem.
Dat hierbij een hoop communicatie aan te pas komt is logisch. Gebruikers hebben vragen over de werking, moeten wennen aan het dashboard en stellen nieuwe functionele eisen. Daarnaast moeten kinderziektes en ongewenste testresultaten opgelost worden. Als aanspreekpunt voor alle vragen en problemen die zich voordeden in de applicaties kon het team bij Floris terecht. Zo ondersteunde hij de gebruikers en kon het ontwikkelteam zich concentreren op het verbeteren en verder ontwikkelen van de systemen, gebaseerd op de wensen en feedback die ze via Floris ontvingen.
Een veredelaar maakt bij productontwikkeling altijd een proef met meerdere velden aan, bestaande uit verschillende variëteiten (rassen), om zo te kunnen vergelijken hoe de verschillende variëteiten op dat moment presteren. Het testen hiervan gebeurt over de hele wereld met als doel te kijken hoe de variëteiten presteren in verschillende wereld delen onder verschillende omstandigheden. Het testen kan gebeuren in onder andere de vollegrond, hightech en lowtech kassen. Het ligt aan de groentesoort hoelang zo een proef kan duren. Een meloen heeft een hele andere groeiperiode dan bijvoorbeeld een sla op waterteelt. Sommige selectieprogramma’s duren maar 20 dagen, terwijl andere wel maand of acht à negen kunnen duren.
Om proeven goed bij te houden worden deze aangemaakt in een digitaal systeem, waarna de data van deze proeven gecollecteerd wordt over tijd. Bij het collecteren van de data gaat een veredelaar naar dat veld om te beoordelen hoe de groei van het ras gaat. Gegevens als de locatie van de proef, de beoordeling van de eigenschappen van het ras en de eigenschappen van het veld worden vastgelegd. Hiervoor zijn digitale formulieren opgesteld, die de veredelaar op zijn tablet invult om het zo snel mogelijk in het onlinesysteem te krijgen.
De tablet synchroniseert de gegevens met het data warehouse zodat alle data op één centrale locatie staat. In het data warehouse worden allerlei links en calculaties met elkaar gemaakt, zodat je die data kan visualiseren in een BI Tool. Deze visualiseert de data in verschillende dashboards voor verschillende doeleinden. Gebruikers kunnen hierdoor de informatie analyseren, controleren op correctheid en complexe calculaties maken. De vraag “Welk ras willen we zaad produceren voor productie?” wordt nu echt gemaakt op basis van data.
Consultant Floris de Munk:
Floris vertelt verder:
Een goede data gedreven strategie heeft vele voordelen bij het nemen van beslissingen. Dit is één van de speerpunten waar Bostec zich op focust. Het biedt gebruikers een objectieve en feitelijke basis voor hun besluitvorming, waardoor de risico’s op fouten of subjectieve interpretaties worden verminderd. Door het analyseren van relevante gegevens en het identificeren van patronen en trends, kunnen organisaties beter geïnformeerde beslissingen nemen en potentiële kansen of risico's opsporen. Daarnaast kan het hebben van een data gedreven aanpak helpen bij het identificeren van inefficiënties en het optimaliseren van bedrijfsprocessen, waardoor kosten kunnen worden bespaard en de operationele efficiëntie kan worden verbeterd. Het gebruik van data-analyse en visualisatie stelt bedrijven in staat om nieuwe inzichten te verkrijgen, klantgedrag beter te begrijpen en gerichte strategieën te ontwikkelen om de klanttevredenheid en concurrentiepositie te verbeteren.
Afsluitend geeft Floris aan:
In mijn aanpak beschouw ik innovatie en de integratie van digitale oplossingen als onmisbare pijlers voor het streven naar procesverbeteringen en het behalen van organisatiedoelen. Het is voor mij van belang dat proces, technologie en organisatie niet alleen op elkaar zijn afgestemd, maar ook in synergie optimaal functioneren.
bekijk profiel