Mede namens Cees Pepping, directeur bedrijfsvoering van Talland College, nodigen wij je uit voor de Rondetafelconferentie op donderdag 30 oktober 2025, die specifiek bestemd is voor Directeuren Bedrijfsvoering en ondersteunende diensten in het mbo en hbo.
Het onderwijs is volop in beweging. Dalende studentenaantallen, bezuinigingen, bekostiging, reductie medewerkers, herverdeling werk, hoge werkdruk, Leven Lang Ontwikkelen, informatie beveiliging/security/digitalisering, certificering en kwaliteit van het onderwijs zijn actuele onderwerpen.
Is het onderwijs en in het bijzonder jouw onderwijsinstelling robuust genoeg om deze compliance en soms negatieve ontwikkelingen op te kunnen vangen?
Op hoofdlijnen zijn het twee majeure ontwikkelingen waar een antwoord op moet komen; bekostiging en organisatie inrichting. Tijdens deze Rondetafelconferentie willen we met presentaties en interactie ingaan op mogelijke denkrichtingen, die je gaan helpen.
Diverse strategieën worden uitgestippeld om de voor het onderwijs lastige externe ontwikkelingen het hoofd te bieden:
Op deze Rondetafelconferentie worden deze twee thema’s aan de orde gesteld. Aan de hand van stellingen rondom praktijkcases gaan deelnemers in twee aparte gespreksrondes op een interactieve manier de dialoog aan.
1) Verregaand samenwerken; wat heeft de fusie van Regio College en Horizon College gebracht?
Door directeur bedrijfsvoering Cees Pepping – Talland College
Regio College en Horizon College zijn bestuurlijk en operationeel gefuseerd. Wat was de aanleiding, welke kansen lager er, welke obstakels zijn overwonnen en wat zijn de lessons learned?
We bespreken hoe het fusieproces eruitzag, hoe de inrichting van de ondersteunende diensten in de nieuwe organisatie eruit ziet en welke keuzes hierin gemaakt zijn. Ook de integratie van systemen en processen komen aan bod. Van belang was om deze toekomstgericht in te steken met het oog op de veranderingen in het onderwijs (m.n. flexibilisering en LLO).
2) Centraal-decentraal: een gouden combinatie?
Door Arlande onderwijs professionals
Onderwijsorganisaties zijn divers georganiseerd als het gaat om centrale/decentrale sturing. Kijk bijvoorbeeld naar onderwijs logistiek. Hoe organiseer je dat binnen de organisatie? Is centralisatie het toverwoord? Of werkt een balans tussen centraal en decentrale organisatie? Daarnaast speelt voor iedere dienst de balans centraal/decentraal waar digitalisering- en security vraagstukken zowel vanuit het onderwijs als vanuit de ICT mogelijk tot een andere balans leiden.
In de dialoog gaan we met elkaar (aan de hand van praktijkvoorbeelden) op zoek naar het antwoord op de vraag: is centraal-decentraal een gouden combinatie?
12:30 uur Ontvangst inclusief lunch
13:00 uur Welkomstwoord
13:15 uur Introductie onderwerpen
13:45 uur Twee rondetafel discussies
16:15 uur Samenvatting en Next Steps
16:45 uur Evaluatie
17:00 uur Einde