Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op je apparaat om je de best mogelijke ervaring te geven op het gebied van user experience, analytics en marketing. Lees onze Privacy Policy voor meer informatie of om je voorkeuren aan te passen.
klant
Ministerie van Defensie
MARKTsegment
Overheid
blog & cases
Het Ministerie van Defensie beschermt wat ons dierbaar is. In opdracht van de politiek verdedigen militairen Nederland, de (economische) belangen en bevriende landen. Ze komen op voor anderen en ondersteunen bij rampen. Het Ministerie van Defensie beschermt wat ons dierbaar is. In opdracht van de politiek verdedigen militairen Nederland, de (economische) belangen en bevriende landen. Ze komen op voor anderen en ondersteunen bij rampen. Zo draagt Defensie bij aan vrede, vrijheid en veiligheid in de wereld. Op de achtergrond ondersteunt het Ministerie in procesmatige en inhoudelijke vraagstukken voor een optimale samenwerking.

Procesmatig inrichten

Om de gestelde doelstellingen rondom de applicatie te realiseren, was het nodig om dieper in de ontstane teampatronen te duiken. Door verschillende teamsessies te faciliteren, gebruikmakend van de Liberating Structures werkvormen, zijn de patronen transparant gemaakt en is er als team een actieplan gemaakt om de patronen die niet bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen te elimineren.

Patronen zijn lastig te doorbreken, een actieplan zorgt voor focus maar schuurt tegelijkertijd ook met de status quo. Het is de kunst om op het juiste moment aan de juiste knoppen te draaien om een verandering teweeg te brengen. We houden hierbij rekening met de teamdynamieken, het adaptief vermogen van elk individu, de ervaren werkdruk en de overall context.

Naast het inrichten van de teamverbeteringen heeft het Ministerie van Defensie ons gevraagd te ondersteunen bij een nieuw programma dat de schone taak heeft om een opdracht vanuit de Tweede Kamer te realiseren in drie jaar tijd. Vanuit een faciliterende rol helpen we het MT van DCPL, middels strategie- en heisessies, om de juiste voorbereidingen te treffen om het programma van start te laten gaan. In de georganiseerde sessies wordt dieper op het vraagstuk ingegaan en zorgen we dat het MT op één lijn uitkomt en de implicaties worden geschetst.

Resultaat

Door te zorgen voor vertrouwen als voedingsbodem weten we eenieder maximaal tot bloei te laten komen. Vanuit daar bouwen we met teams aan de juiste zaken. Door zowel het programmateam als de onderliggende projectteams op een wendbare manier te laten samenwerken en organiseren, verwachten we dit Defensieonderdeel in de toekomst beter in staat te laten zijn om alles wat op hen afkomt op een goede manier op te pakken en af te ronden.

Door onze inzet en ondersteuning weet DCPL aan de juiste knoppen te draaien en bewustzijn te creëren, zodat datgene wat moet gebeuren, ook daadwerkelijk gebeurt. We hebben een duurzame basis aangelegd voor de teameffectiviteit, teamleden geleerd om vooruit te durven kijken en professionaliseren, zodat er samen gebouwd kan worden aan datgene wat het team nodig heeft: rust om te focussen, ruimte om innovatief te zijn en regelmaat zodat je als team voorspelbaarder wordt en kan groeien.

“Arlande werkt toe naar het neerzetten van een professionele programma- en projectorganisatie, inclusief alles wat daarvoor nodig is. Er wordt gewerkt en gedacht in structuur samen met ons team, maar ook onze adviseurs bedrijfsvoering en het MT aan strategische verbinding en begeleiding. We zijn geholpen om te vertragen om overzicht en inzicht te krijgen, waardoor we uiteindelijk weten te versnellen om onze doelstellingen te kunnen behalen. Het is fijn dat er geen vastomlijnd plan of raamwerk vastligt, maar dat er gekeken wordt naar datgene wat er echt nodig is. Zo weet Arlande precies de vinger op de zere plek te leggen, waarbij er oprecht gewerkt wordt met respect, betrokkenheid en aandacht voor mens en organisatie."

Ministerie van Defensie
Achtergrond patroon
Wil je sparren over een vergelijkbaar vraagstuk?
Neem dan contact op met Bernard.
bekijk profiel
Of bel direct op
06-54768233
Over de auteur(s)
Bij dit artikel kan geen gerelateerde auteur gevonden worden.
andere interessante blogs
Nog meer blogs die je misschien interessant vindt: want als je eenmaal begint met lezen is het moeilijk om te stoppen.
Case
Innovatie in asset- en onderhoudsmanagement door digitale proces- en ketenoptimalisatie
lees verder
Case
KNAW klaar voor vaste teamleider door focus en inzicht in processen
lees verder
Case
HLTsamen: Van crisisorganisatie naar stabiele projectorganisatie
lees verder
Case
CROW introduceert Agile werken
lees verder
bekijk ook alle cases & interviews
lees ook de andere interviews
We zetten stuk voor stuk graag onze collega’s in het zonnetje en laten we zien wie de mens achter de manager is. Want eerlijk is eerlijk: stiekem best wel interessant.
meer cases over
Overheid
Daar kunnen we bij Arlande over blijven praten. De successen van onze klanten zijn onze grootste trots.