Begin 2020 wordt Nederland getroffen door de COVID-19 pandemie. Er ontstaat een crisissituatie die Nederland recent nog niet eerder heeft ervaren. Om de pandemie in goede banen te leiden wordt door GGD GHOR een aparte Corona programma organisatie ingericht: het LCCB (Stichting LandelijkeCoördinatie COVID-19 Bestrijding). Zij werkt aan de hand van meerdere programmalijnen. Voor verschillende vraagstukken in de inrichting van het IV-landschap werden projectmanagers Michiel Wesseling en Noah Ferron aangetrokken.
Voor het testen en vaccineren zijn zij aan de slag gegaan met de doorontwikkeling van het elektronisch patiënten dossier (EPD) ‘CoronIT’. CoronIT is hét centrale registratie systeem dat door alle GGD-medewerkers tijdens de pandemie (en nu nog steeds) wordt gebruikt wordt gebruikt voor het maken vanCOVID-19 vaccinatie-afspraken, inplannen van ‘priklocaties’, registreren van gevoelige patiëntinformatie en nog veel meer.
CoronIT is niet de enige applicatie die noodzakelijk is bij het beheersen en bestrijden van de pandemie. Michiel en Noah waren verantwoordelijk voor de uitbreiding van het complexe applicatielandschap. Zij stuurden de teams aan en schakelden met leveranciers en communicatie- en beleidsmedewerkers. Ze realiseerden deze applicaties:
· De DigiD aansluiting voor 25 regionale GGD-en. Deze begeleid door regie op de realisatie van de techniek en juridische aspecten. Een goede DigiD aansluiting is onmisbaar voor het, door burgers kunnen inloggen op het burgerportaal.
· Het nieuwe burgerportaal, ggdafspraak.nl, waarin burgers zelf afspraken voor een Corona vaccinatie maken, wijzigen, inzien of annuleren. Dit is nu dé website waar alle vaccinatiecampagnes op draaien.
· Dit portaal is ook opgericht om breder in te zetten. Dat gebeurt nu ook. Denk aan het maken van afspraken voor een HPV of tuberculose vaccinatie.
· Digitale landkaarten, waar actuele informatie over vaccinatielocaties wordt bijgehouden en gedeeld ten behoeve van call centers.
· Een online leerplatform, waar e-learnings op zijn gebouwd waarmee o.a. locatiemedewerkers worden getraind voor het volledig afhandelen van vaccinaties.
· Webanalytics tooling, waarmee strategische beslissingen rondom het leveren van digitale oplossingen voor het maken van online afspraken onderbouwd kan worden.
In de zomer van 2022, twee jaar na de eerste Corona uitbraak, is er door de daling van het aantal besmettingen geen sprake meervan een crisissituatie. Het LCCB krijgt de opdracht zichzelf op te heffen. Dit betekende dat de crisisorganisatie moest worden afgebouwd. Echter, de diensten en taken met betrekking tot de bestrijding vanCOVID-19 bleven bestaan, maar werden voortgezet binnen de staande organisatie.
Om de transitie succesvol te laten verlopen, moesten alle diensten, kennis, ervaring, het applicatielandschap en de IV-werkzaamheden volledig worden geïntegreerd in de reguliere structuur van de staande organisatie. Ook hiervoor wordt Arlande ingeschakeld. Projectmanager IV Michiel Wesseling pakte samen met projectmanager IV Noah Ferron de inbedding van de IT processen in het bestaande IV landschap op.
Noah Ferron: “Zo’n uitgebreid applicatielandschap ‘overzetten’ doe je niet zomaar. In de twee jaar van de COVID-crisis zijn er talloze oplossingen ingericht en weer afgebroken. De uitdaging zat ‘m dus niet alleen in het zorgvuldig en volledig overbrengen van bestaande techniek, maar juist eerst ook het in kaart krijgen van wat er is, wat er nog nodig is en wat niet meer wordt gebruikt en dus ‘uit’ kan. Het is dan een zegen dat je kunt bouwen op de korte lijntjes die er waren binnen de organisatie en de capaciteiten van het team.”
De transitie van tijdelijke organisatie naar staande organisatie werd projectmatig aangepakt. Noah richtte een speciaal projectteam op. Dit team stelde een plan van aanpak op met duidelijke projectdoelen en deliverables:
1. Inventarisatie opgerichte applicaties
Tijdens de Coronapandemie is in zeer korte tijd een bijzonder uitgebreid applicatielandschap ontwikkeld. Nadat de pandemie was beëindigd, bleef een deel van dit landschap actief, ondanks dat sommige oplossingen niet meer nodig waren. Met de transitie naar de staande organisatie en de afname in capaciteit, ontstond hierdoor een behoefte voor het in kaart brengen van een het huidige landschap, de zogenaamde ‘ist’-situatie, zodat vanuit hier bepaald kon worden wat wel en wat niet gemigreerd kon worden. Het team was verantwoordelijk voor het in kaart brengen van deze ist-situatie. Voor de applicaties die wel gemigreerd werden was het team verantwoordelijk voor succesvolle migratie en adoptie aan de kant van de staande organisatie.
2. Pakket van eisen voor overname applicaties
Het team benaderde alle IV-loketten binnen de staande organisatie. Aan deze loketten werd gevraagd welke minimale eisen en voorwaarden zij stelden aan de diensten en applicaties, voordat deze konden worden overgenomen. Aan de hand van dit pakket aan minimale eisen werden alle applicaties beoordeeld. Hieruit volgde verschillende werkzaamheden, zoals het inventariseren van missende gegevens en informatie, het afstemmen en inrichten van eigenaarschap voorapplicaties waar dit nog ontbrak en het begeleiden van adoptie.
3. Grondige validatie en controle contracten
Sommige applicaties hadden nog lopende contracten, terwijl zij niet langer relevant waren. Deze contracten werden beëindigd. Voor andere applicaties moesten contracten juist worden verlengd om de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen.
Het resultaat van dit transitieproject was een helder overzicht van alle dienstenen applicaties die moesten worden overgedragen naar de staande organisatie, inclusief de bijbehorende werkzaamheden en verantwoordelijkheden voor het beheren en in gebruik nemen van de applicaties.
Dankzij een gestructureerde aanpak konden de IV-loketten in de staande organisatie de COVID-bestrijdingsdiensten succesvol overnemen. Hierdoor bleven de diensten voor de burger optimaal beschikbaar en werd de continuïteit van de bestrijding van het virus gewaarborgd, zonder dat een aparte crisisorganisatie hiervoor nodig was.
Samen met de klant zoeken naar een oplossing van een probleem is voor mij de essentie van het leveren van een goed resultaat. Deze manier van werken geeft mij veel energie en hier word ik enthousiast van.
bekijk profielAls gedreven professional stort Noah zich graag op de vraag achter de vraag. Als scrummaster en later agile-portfolio consultant bij Cito heeft hij bijgedragen in het programma voor de bouw van het leerlingvolgsysteem ‘Leerling in beeld’. Daarnaast is hij betrokken geweest als projectleider transitie van het COVID-bestrijdingsprogramma bij de LCCB/GGDGHOR.
bekijk profiel