Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op je apparaat om je de best mogelijke ervaring te geven op het gebied van user experience, analytics en marketing. Lees onze Privacy Policy voor meer informatie of om je voorkeuren aan te passen.
klant
GGD GHOR
MARKTsegment
Overheid, Zorg
blog & cases
Hoewel de Covid-19 pandemie alweer ver weg lijkt, is het waarschijnlijk dat de wereld vaker te maken gaat krijgen met grootschalige uitbraken van infectieziektes. Er is ook gebleken dat we hier als land beter op voorbereid moeten zijn. Maar hoe pak je dat nou aan? Om die vraag te beantwoorden, schakel je de hulp van Arlande in.

Hoewel de Covid-19 pandemie alweer ver weg lijkt, is het waarschijnlijk dat de wereld vaker te maken gaat krijgen met grootschalige uitbraken van infectieziektes. Er is ook gebleken dat we hier als land beter op voorbereid moeten zijn. Snelle opschaling en centrale aansturing van medisch-operationele processen zijn cruciaal gebleken tijdens grootschalige uitbraken van A-infectieziekten met landelijke impact. Om dat effectief te kunnen doen is het nodig een organisatie in te richten die ontzettend wendbaar is en in kan spelen op interne en externe veranderingen. Maar hoe pak je dat nou aan? Om die vraag te beantwoorden, schakel je de hulp van Arlande in.

Van advies naar programma

De inrichting van de LFI startte in een programma en halverwege werd Serena Thier, AGILE COACH bij Arlande, ingeschakeld om de samenwerking tussen teams te faciliteren en het management te adviseren.  

In het programma was het zaak om de verschillende inhoudelijke functies van de LFI te ontwikkelen, die ondersteund werden door verschillende ontwerpen. Om die ontwerpen inhoud te geven en verder te definiëren, werd er gewerkt met een MVP (Minimum Viable Product). Hiermee werden team uitgedaagd om in een aantal sprints een eerste concept van het eindproduct op te leveren. Tijdens de review, deelden de verschillende teams hun (deel)producten en toetste het programmamanagementteam of er waarde werd toegevoegd om de pandemische paraatheid in Nederland te verhogen.  

Als proactieve verbinder zorgde Serena voor rust en structuur, hielp zij mensen de juiste plaats binnen de organisatie te vinden, en stimuleerde zij kennisdeling en een positieve werksfeer.

“Ik denk dat dat ook echt mijn kracht is. Zorgen voor verbinding en enthousiasmeren op een laagdrempelige manier waardoor er een positievere sfeer en meer kennisdeling is ontstaan binnen de organisatie.”

Serena Thier

Cultuurontwikkeling in lijnorganisatie

Naarmate het programma in de afrondende fase kwam en het programma overging in een lijnorganisatie, kwam Jochem Smits aan boord. Met zijn frisse blik, nam hij de rol van Adviseur organisatie inrichting en Agile Coach aan. De focus lag voornamelijk op het adviseren van het managementteam in het inrichten van een stabiele organisatie en het gezamenlijk bouwen aan een positieve LFI-cultuur. Door onder andere het organiseren van drie MT heidagen en het begeleiden van strategische sessies heeft Jochem in korte tijd een aanzienlijke basis gelegd voor de cultuur binnen de LFI.

“Wat ik denk dat heel erg heeft bijgedragen is naast ons vermogen om de organisatiestructuur goed neer te zetten, vooral aandacht te houden voor de mens daarachter. Het combineren van deze twee aspecten stelt ons in staat om echt toegevoegde waarde te leveren.”

Jochem Smits

Met succes van advies, naar programma, naar wendbare lijnorganisatie

De inzet van Julia, Serena en Jochem en het durven werken buiten de traditionele gebaande paden, heeft ervoor gezorgd dat er in korte tijd veel werk is verzet en de basis voor een wendbare organisatie is ontstaan. De komende jaren zal de LFI steeds verder vorm krijgen. De taken en verantwoordelijkheden worden concreter, tastbaarder en zichtbaarder. De ontwerpen worden werkelijkheid en de cultuur zal steeds meer wortels in de aarde krijgen.

Serena speelt de komende tijd nog een actieve rol bij de LFI als interne ADVISEUR en richt zich op de samenwerking met de GGD’en in Nederland. Jochem sluit zijn opdracht bij de LFI af en Julia is gevraagd voor een vervolgopdracht als adviseur binnen het nieuw op te richten domein van het RIVM waar de LFI onderdeel van uitmaakt. Hierbij is uiteraard weer een rol weggelegd voor het Agile gedachtengoed.

Achtergrond patroon
Meer weten?
Neem contact op met Rieks
bekijk profiel
Of bel direct op
06-20735755
Over de auteur(s)
Julia Dijksterhuis

In veranderende omgevingen rest organisaties vandaag de dag één ding: mee veranderen. Het mooie is; veranderen doe je niet alleen. Je zoekt elkaar op en gezamenlijk kom je tot de beste ideeën. Graag denk ik kritisch mee in de behoeftes van organisaties, teams en individuen en zorg ik als verbindende factor dat we terugkijken op een sterke samenwerking en een effectief resultaat.

bekijk profiel
Serena Thier

Met mijn enthousiasme en empathie leg ik snel contact in nieuwe organisaties. Ik werk actiegericht en weet anderen te motiveren. Inmiddels heb ik ruime ervaring in informatievoorziening, digitalisering en projectmanagement.

bekijk profiel
Jochem Smits

Met mijn verbindende en persoonlijke stijl van werken weet ik groepen te enthousiasmeren en motiveren. Samen aan de slag gaan om doelen te vertalen naar praktische toepassing is wat ik het liefste doe. Groei realiseren door mensen in hun kracht te zetten.

bekijk profiel
andere interessante blogs
Nog meer blogs die je misschien interessant vindt: want als je eenmaal begint met lezen is het moeilijk om te stoppen.
Case
Zuidwester wil samenspel tussen zorgprofessionals, naasten en vrijwilligers laten groeien
lees verder
Case
Innovatie in asset- en onderhoudsmanagement door digitale proces- en ketenoptimalisatie
lees verder
Case
KNAW klaar voor vaste teamleider door focus en inzicht in processen
lees verder
Case
HLTsamen: Van crisisorganisatie naar stabiele projectorganisatie
lees verder
bekijk ook alle cases & interviews
lees ook de andere interviews
We zetten stuk voor stuk graag onze collega’s in het zonnetje en laten we zien wie de mens achter de manager is. Want eerlijk is eerlijk: stiekem best wel interessant.
meer cases over
Overheid, Zorg
Daar kunnen we bij Arlande over blijven praten. De successen van onze klanten zijn onze grootste trots.