Begin 2020 wordt Nederland getroffen door de COVID-19 pandemie. Er ontstaat een crisissituatie die Nederland recent nog niet eerder heeft ervaren. GGD GHOR speelt een cruciale rol in de bestrijding van het Coronavirus binnen de Nederlandse grenzen. Zij coördineert de uitvoering van de door het RIVM en de Nederlandse regering opgestelde regels, begeleidt lokale GGD’en en huisartsen.
In no time wordt door GGD GHOR een aparte Corona programma organisatie ingericht, inmiddels bekend als het LCCB (Stichting Landelijke Coördinatie COVID-19 Bestrijding). Zij krijgt als doel om in hoog tempo beleidsbesluiten te coördineren en uit te voeren. Namens Arlande startte Anjo Grakist binnen het LCCB als projectmanager van de programmalijn Testen binnen het organisatieonderdeel Digitale Ondersteuning.
Gedurende zijn opdracht groeide Anjo van project- naar programmanager Testen. Het werd zijn uitdaging om vanuit crisis en chaos processen in te richten, terwijl tegelijkertijd de informatievoorziening voor Corona bewijzen ontworpen en opgezet is.
Door zijn professionele houding en expertise is Anjo uiteindelijk gevraagd als plaatsvervangend Directeur Digitale Ondersteuning. Hij ondersteunde bedrijfsmatige processen en zorgde voor zoveel mogelijk voorspelbaarheid en stabiliteit in de tijdelijke organisatiestructuur. Desondanks bleef het voor Anjo en zijn teamleden continu schipperen tussen crisis en het scheppen van orde. Met name het inrichten van proces- en portfoliomanagement en het implementeren van uitvoeringstoetsen bevatten zijn grootste uitdagingen.
De inzet van Anjo toont GGD GHOR dat de managers van Arlande in staat zijn om snel tot resultaat te komen, zowel in een gestructureerde omgeving als in een crisissituatie. Een zorgvuldig geformuleerde opdrachtomschrijving is voor ons niet noodzakelijk. Wij kijken verder dan ons eigen aandachtsveld, signaleren en adresseren vraagstukken die (ook) opgepakt moeten worden. Dat daarbij onze initiële opdracht wordt aangepast, spreekt voor ons voor zich.