Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op je apparaat om je de best mogelijke ervaring te geven op het gebied van user experience, analytics en marketing. Lees onze Privacy Policy voor meer informatie of om je voorkeuren aan te passen.
klant
GGD GHOR
segment
Overheid, Zorg
blog & cases
Overheid
Zorg
GGD GHOR is dé belangenbehartiger voor de publieke gezondheid en veiligheid in Nederland. Als overkoepelende brancheorganisatie van de 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR) werkt zij met én voor haar leden. Bovendien is GGD GHOR de verbindende schakel tussen kennisinstituten, ministeries en andere belangrijke partners.

Coördinatie in een crisissituatie

Begin 2020 wordt Nederland getroffen door de COVID-19 pandemie. Er ontstaat een crisissituatie die Nederland recent nog niet eerder heeft ervaren. GGD GHOR speelt een cruciale rol in de bestrijding van het Coronavirus binnen de Nederlandse grenzen. Zij coördineert de uitvoering van de door het RIVM en de Nederlandse regering opgestelde regels, begeleidt lokale GGD’en en huisartsen.

In no time wordt door GGD GHOR een aparte Corona programma organisatie ingericht, inmiddels bekend als het LCCB (Stichting Landelijke Coördinatie COVID-19 Bestrijding). Zij krijgt als doel om in hoog tempo beleidsbesluiten te coördineren en uit te voeren. Namens Arlande startte Anjo Grakist binnen het LCCB als projectmanager van de programmalijn Testen binnen het organisatieonderdeel Digitale Ondersteuning.

“Als projectmanager was het mijn verantwoordelijkheid om een aantal leveranciers en de doorontwikkeling ten behoeve van de uitvoeringsorganisaties (GGD’en) te coördineren. Concreet betekende dit dat ik verantwoordelijk was voor de IT en IV, ondersteunend aan het afnemen van Coronatesten in heel Nederland. Samen met mijn team hield ik mij bezig met het opzetten en schaalbaar maken van registraties, lab-koppelingen, datastromen, meldingen aan huisartsen en nog vele andere taken. Ik heb de organisatie mogen professionaliseren en heb zorg gedragen voor de stabiliteit en doorontwikkeling van het test- en vaccinatielandschap”.

- Anjo Grakist, interim manager bij Arlande

Directeur Digitale Ondersteuning

Gedurende zijn opdracht groeide Anjo van project- naar programmanager Testen. Het werd zijn uitdaging om vanuit crisis en chaos processen in te richten, terwijl tegelijkertijd de informatievoorziening voor Corona bewijzen ontworpen en opgezet is.

Door zijn professionele houding en expertise is Anjo uiteindelijk gevraagd als plaatsvervangend Directeur Digitale Ondersteuning. Hij ondersteunde bedrijfsmatige processen en zorgde voor zoveel mogelijk voorspelbaarheid en stabiliteit in de tijdelijke organisatiestructuur. Desondanks bleef het voor Anjo en zijn teamleden continu schipperen tussen crisis en het scheppen van orde. Met name het inrichten van proces- en portfoliomanagement en het implementeren van uitvoeringstoetsen bevatten zijn grootste uitdagingen.

Resultaat

“Anjo heeft laten zien dat hij ook zonder een uitgewerkte organisatiestructuur en in een crisissituatie tot resultaten kan komen. Het lukte hem schaalbare informatievoorzieningen te realiseren. Zo is bijvoorbeeld de plaatselijke GGD geholpen bij de afhandeling van inkomende vliegtuigen met passagiers uit gebieden waar de Omikronvariant rond ging en is binnen anderhalve week een registratie- en toeleidingsproces gerealiseerd. Chapeau!”

- GGD GHOR

De inzet van Anjo toont GGD GHOR dat de managers van Arlande in staat zijn om snel tot resultaat te komen, zowel in een gestructureerde omgeving als in een crisissituatie. Een zorgvuldig geformuleerde opdrachtomschrijving is voor ons niet noodzakelijk. Wij kijken verder dan ons eigen aandachtsveld, signaleren en adresseren vraagstukken die (ook) opgepakt moeten worden. Dat daarbij onze initiële opdracht wordt aangepast, spreekt voor ons voor zich.

Wil je meer weten over hoe wij IT/IV processen inrichten in crisissituaties?
Neem contact op met Bernard Steenaart.
bekijk profiel
Of bel direct op
06-54768233
Over de auteur(s)
Bij dit artikel kan geen gerelateerde auteur gevonden worden.
andere interessante blogs
Nog meer blogs die je misschien interessant vindt: want als je eenmaal begint met lezen is het moeilijk om te stoppen.
Case
KNAW klaar voor vaste teamleider door focus en inzicht in processen
lees verder
Case
HLTsamen: Van crisisorganisatie naar stabiele projectorganisatie
lees verder
Case
CROW introduceert Agile werken
lees verder
Case
DZB Leiden transformeert van re-integratie- naar ontwikkelbedrijf
lees verder
bekijk ook alle cases & interviews
lees ook de andere interviews
We zetten stuk voor stuk graag onze collega’s in het zonnetje en laten we zien wie de mens achter de manager is. Want eerlijk is eerlijk: stiekem best wel interessant.
meer cases over
Overheid, Zorg
Daar kunnen we bij Arlande over blijven praten. De successen van onze klanten zijn onze grootste trots.