Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op je apparaat om je de best mogelijke ervaring te geven op het gebied van user experience, analytics en marketing. Lees onze Privacy Policy voor meer informatie of om je voorkeuren aan te passen.
klant
Longfonds
segment
Zorg
blog & cases
Het Longfonds is een Nederlands gezondheidsfonds en patiëntenorganisatie die informatie geeft over astma en COPD, wetenschappelijk onderzoek subsidieert en longzorg verbetert. Kort gezegd: zij zet zich in voor een wereld waarin iedereen vrij kan ademen. Om haar missie (iedereen vrij laten ademen) te realiseren startte het Longfonds in 2020 de transitie om wendbaarder te worden en daadkracht lager in de organisatie te beleggen. Onder de noemer Samen Organiseren’ stelde zij Agile als nieuwe werkwijze in.

Samen organiseren

In 2022 blijkt echter dat de ingezette ontwikkeling naar een wendbare organisatie niet de gewenste resultaten oplevert. Sterker nog: er zijn binnen de organisatie nieuwe problemen ontstaan. Medewerkers dragen veel verbeteringen aan en er is weinig ruimte om deze door te voeren, de fondsenwerving lijkt te stagneren op de begroting en de verantwoordelijkheden binnen de organisatie zijn niet helder genoeg.

Arlande is gevraagd om het Longfonds te ondersteunen, zodat zij wendbaarheid opnieuw kan herpositioneren binnen de gehele organisatie, om vanuit daar voortvloeiend (opnieuw) lading te geven aan zelforganisatie en Agile werken. Business transformatie leads Wouter van Rensen en Meryl Coutinho pakten deze opdracht gezamenlijk op.

“Richting, duidelijkheid en werkplezier. Dat waren de drie kernwoorden om de gewenste ontwikkeling binnen het Longfonds vorm te geven. Om wendbaar te worden en daadkracht lager in de organisatie te beleggen hebben we focus gelegd op meer richting, meer duidelijkheid en bovenal meer én beter inzicht. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met het terugbrengen van het werkplezier”.

- Wouter van Rensen, senior business transformatie lead bij Arlande

Wendbaar groeien

Onze ervaring leert dat een transformatie zoals het Longfonds wenst pas succesvol wordt zodra er een juiste balans gevonden is tussen sociaal- en structureel georiënteerde drivers. Om een wendbare organisatie te kunnen realiseren richtte Arlande zich daarom op zes verschillende drivers:

  1. Cultuur en leiderschap
  2. Medewerkers en motivatie
  3. Visie en strategie
  4. Proces
  5. Technologie
  6. Organisatieontwerp en -besturing

Aan de hand van deze zes drivers stelden zij een concrete omschrijving op van de toekomstige organisatie van het Longfonds. Ze ontdekten samen hoe de interne organisatie er in 2024 uit mag zien, vertaalden uitkomsten van de GAP analyse naar concrete doelen, resultaten en benodigde acties. Vervolgens werden actiepunten samengevat in een zogenoemde transformatie werkvoorraad. Vanuit deze werkvoorraad zijn hapklare brokken uitgewerkt om te kunnen prioriteren.

Zodra duidelijk was welke acties open stonden en welke manier van werken daarvoor werd vastgesteld, konden alle stakeholders van start. Bovendien had een ieder toen ook inzicht op de voortgang van de wendbaarheidstransformatie, zowel op inhoud als proces.

Resultaat

Tijdens het inrichten van de wendbare organisatie focusten Wouter en Meryl op:

  • Het stellen van duidelijke doelen, afgeleid van de organisatie visie en strategie;
  • Transparante en frequente communicatie over de doelstellingen, zodat een ieder wist hoe en waaraan hij of zij kon bijdragen;
  • Aanbrengen van prioriteit, zodat een ieder zinvol werk kon uitvoeren;
  • Duidelijk belegde rollen, taken en manieren van werken binnen zowel de transformatie als toekomstige organisatie;
  • Ruimte voor eigen initiatief en verantwoordelijkheid, terwijl tegelijkertijd werd gewerkt aan teamverantwoordelijkheden;
  • Het ontwikkelen van eigenaarschap, zodat een ieder in zijn of haar kracht wordt gezet;
  • Afscheid van hiërarchie door kaders te stellen, waarna een gezonde balans ontstond tussen controle en flexibiliteit;
  • Last but not least: creëren van inzicht, transparantie, vertrouwen, behulpzaam- en openheid.

De gehanteerde werkwijze tijdens de transformatie heeft het Longfonds ook doorgezet na de transformatie. Hierdoor heeft het Longfonds haar doel ‘een wendbare organisatie worden’ behaald.

“Arlande staat in de markt bekend als pragmatische speler, met focus op het realiseren van wendbare organisaties. Wouter en Meryl hebben bewezen dat Arlande sterk is op inhoud én proces. Zij zijn in staat om een volledige transformatie te begeleiden door het in-house aanbieden van ondersteuning en begeleiding op de zes verschillende drivers. Ze leveren geen standaard oplossingen, maar keken en luisterden naar onze behoefte. Zo zorgden zij ervoor dat de aanpak was toespitst en van duurzame kwaliteit is”.

- Longfonds
Achtergrond patroon
Wil je meer weten over hoe wij jouw organisatie kunnen helpen wendbaarder te worden?
Neem contact op met Bernard Steenaart.
bekijk profiel
Of bel direct op
06-54768233
Over de auteur(s)
Bij dit artikel kan geen gerelateerde auteur gevonden worden.
andere interessante blogs
Nog meer blogs die je misschien interessant vindt: want als je eenmaal begint met lezen is het moeilijk om te stoppen.
Case
Marente - Resultaat gericht innoveren in de VVT vraagt om verbinding
lees verder
Case
Gelre Ziekenhuizen: Patiënt in regierol via eigen gezondheidsomgeving
lees verder
Case
Zuidwester wil samenspel tussen zorgprofessionals, naasten en vrijwilligers laten groeien
lees verder
Case
Woonzorginstelling Het Laar brengt focus aan in ICT-projecten door heidagen
lees verder
bekijk ook alle cases & interviews
lees ook de andere interviews
We zetten stuk voor stuk graag onze collega’s in het zonnetje en laten we zien wie de mens achter de manager is. Want eerlijk is eerlijk: stiekem best wel interessant.
meer cases over
Zorg
Daar kunnen we bij Arlande over blijven praten. De successen van onze klanten zijn onze grootste trots.