deel 1: De verschuiving van zorg naar welzijn
deel 2: Waar nodig zorg
Arlande Gezondheid vindt goede zorg niet meer dan normaal en heeft duidelijke ideeën over wat dat wel en niet zou moeten zijn. Vraagstukken vanuit de maatschappij worden door ons en onze klanten aangepakt en opgepakt. Samen realiseren we de noodzakelijke verandering. Wij staan voor de verschuiving van zorg naar welzijn, waar nodig zorg en een waardig einde. In een drieluik geven we toelichting waar we voor staan en wat dit betekent. Dit is deel drie van het drieluik: een waardig einde.
In de gezondheidszorg gaat het om het beter maken van (het leven van) mensen. Soms lukt dat echter niet langer en dan is het tijd om het gesprek aan te gaan over de onmogelijkheden, de keuzes die resteren en hoe we samen het einde kunnen vormgeven op een manier die past bij de patiënt.
Gedeelde besluitvorming is een essentieel onderdeel van het creëren van een waardig einde in de gezondheidszorg. Dit houdt in dat zorgprofessionals en patiënten samenwerken om beslissingen te nemen die gebaseerd zijn op de beste beschikbare informatie en de individuele behoeften en voorkeuren van de patiënt. Het gaat niet alleen om het informeren van patiënten over hun opties, maar ook om het luisteren naar hun wensen en hen actief te betrekken bij het besluitvormingsproces. Eerlijk is eerlijk, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Een van de uitdagingen in de gezondheidszorg is dat zorgprofessionals vaak geneigd zijn om door te behandelen, zelfs als patiënten dat misschien niet willen. Dit kan leiden tot onnodig lijden – en dat terwijl de zorgprofessional juist met de beste intenties handelt! Het is een drempel om bespreekbaar te maken wat een waardig einde betekent voor elk individu. Open communicatie en het respecteren van de wensen zijn echter heel belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen het einde van hun leven op een waardige manier kunnen vormgeven. Op een manier die bij hen past.
Een open gesprek over het einde van het leven kan moeilijk en emotioneel zijn. Het is intiem en kwetsbaar. Door de grenzen van de zorg te benoemen en te bespreken wat belangrijk is voor de patiënt, kunnen zorgprofessionals beter begrijpen wat nodig is om aan hun behoeften te voldoen en hen te ondersteunen bij een waardig einde.
Wat nodig is, verschilt van persoon tot persoon. Sommigen willen misschien zo lang mogelijk behandeld worden, terwijl anderen ervoor kiezen om hun levenseinde op een meer natuurlijke manier te laten verlopen. Het is aan de zorgprofessional om deze diversiteit aan wensen te respecteren en te ondersteunen, en ervoor te zorgen dat patiënten de zorg krijgen die het beste aansluit bij hun individuele behoeften en voorkeuren.
Kortom, een waardig einde in de gezondheidszorg vereist een cultuur van openheid, respect en gedeelde besluitvorming. Door het gesprek aan te gaan over het einde van het leven en de wensen van patiënten te respecteren, kunnen we ervoor zorgen dat mensen het einde van hun leven kunnen beleven op een manier die bij hen past. Dit is niet alleen essentieel voor het waarborgen van de autonomie en waardigheid van patiënten, maar ook voor het bevorderen van een menswaardige gezondheidszorg voor iedereen.
Jeroen heeft zelf nog met de handen aan het bed gestaan. Met aanstekelijke passie zorgt hij nu voor verbinding tussen zorg, IT en het bedrijfskundig perspectief. Naast opdrachten wil hij met Arlande Gezondheid de toekomst van zorg in Nederland verbeteren door het Anders, Beter en Slimmer te organiseren.
bekijk profiel