Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op je apparaat om je de best mogelijke ervaring te geven op het gebied van user experience, analytics en marketing. Lees onze Privacy Policy voor meer informatie of om je voorkeuren aan te passen.
klant
Cito
segment
Onderwijs
blog & cases
Cito maakt het onderwijs krachtiger. Zij ontwikkelt toetsen, examens en meetinstrumenten die laten zien wat leerlingen in hun mars hebben. Ze gelooft in de kracht van objectieve gegevens en weet leerkrachten te ondersteunen om leerlingen vooruit te helpen. De expertise en ervaring van Cito helpt om de toekomst van het onderwijs vorm te geven.

Onoverzichtelijke knelpunten

Cito ontwikkelde een instrument dat alle kinderen dezelfde kansen gaf: de al om bekende Citotoets. Wanneer je het onderwijs van vandaag de dag vergelijkt met 1968, weet je niet wat je ziet. Om in te spelen op deze enorme veranderingen transformeerde Cito haar objectieve volginstrumenten op papier naar gedigitaliseerde varianten, elk met hun eigen applicatie. Nu, jaren later, merkten zij dat veel capaciteit opging aan beheer en onderhoud van de applicaties en onderliggende systemen. De informatievoorziening (IV) en informatie technologie (IT) moest op de schop, omdat niet langer beantwoord kon worden aan vragen als ‘wat heeft prioriteit?Hoe werken we het beste samen? Op welke wijze kunnen we onze primaire processen ondersteunen?’. Er was overzicht nodig. Bovendien riepen de knelpunten in communicatie tussen business en IT frustratie én bedreigingen voor de continuïteit op.

Digitaal transformeren

Om Cito op weg te helpen is een multidisciplinair team van Arlande ingezet en is gestart met een vlijmscherpe Integrale Organisatie Analyse. De uitkomsten hiervan zijn vertaald naar een krachtige visualisatie van de huidige en beoogde situatie, aangevuld met te ondernemen acties. Zo bleek onder andere dat applicaties sterk verouderd waren, kosten van beheer en onderhoud te hoog lagen, Cito niet kon groeien en daardoor ook niet meer kon voldoen aan de behoeften van haar klanten.

Door dit kenbaar te maken binnen alle lagen van de organisatie, ondersteund met inzichtelijke en begrijpelijke data, is door Arlande snel draagvlak gecreëerd en stond heel Cito voor een gezamenlijk doel: een digitale transformatie.

“We zijn in staat geweest om op ieder niveau binnen Cito collega’s in te zetten die elkaar en de context goed begrepen. Gezamenlijk wisten we een belangrijke boodschap over te brengen: zo kan het niet langer. We weten de taal te spreken, kunnen ons aanpassen waar nodig, zijn flexibel en voelen welke behoeftes er spelen”.

- Jan-Paul Smit, transformatiemanager bij Arlande

Resultaat

Door de professionals van Arlande mee te laten kijken, ontstond binnen Cito een scherp beeld van de huidige processen en het applicatielandschap. Vanuit daar werd bovendien een roadmap ontwikkeld op weg naar een nieuwe architectuur en gebaseerd op een scherpe procesanalyse. Deze roadmap vormde een duidelijke en stabiele basis. Ondanks de complexiteit wisten de 50 betrokken Cito medewerkers verspreid over acht teams namelijk op basis van deze roadmap gezamenlijk prioriteiten te stellen. De bewuste besluitvorming en regie vanuit het bestuur en MT zorgde uiteindelijk voor de ontwikkeling van een nieuw Cito platform.

Dankzij de brede aanpak en juiste digitale transformatie is uit de nieuwe manier van werken een platform ontstaan waar naast de toetskwaliteit ook de klantervaring voorop staat. De kwaliteit van toetsen is onveranderd, maar de unieke mogelijkheden, het gemakkelijk inplannen, interactief afnemen en de betere inzichten op groei en rapportages zorgen voor een optimale begeleiding en ontwikkeling van leerlingen en/of kandidaten. De digitale transformatie is gegroeid naar continu veranderen, waar Cito de handvaten nu voor kent om de digitalisering verder door te zetten.

“Het is een ontzettende puzzel geweest om al onze applicaties in de vele lagen van het nieuwe platform goed neer te zetten. Arlande heeft ons hierbij erg goed geholpen. Allereerst door samen de vraag: hoe gaan wij ons organiseren om onze ambitie te realiseren? te beantwoorden. Vervolgens zijn op een aantal sleutelposities professionals van Arlande ingezet die de voortgang en het budget bewaakten, terwijl zij ons ook ondersteunden en vasthielden aan onze ambitie en doelstelling. Door deze samenwerking kijken wij uit naar een nieuwe toekomst, mét (nieuwe) producten en diensten die Cito op de markt brengt. Zo kunnen we ook de komende 50 jaar bouwen aan krachtig onderwijs!”.

- Cito
Achtergrond patroon
Wil je meer weten over digitale transformatie en hoe om te gaan met de knelpunten tussen IT en de business?
Neem contact op met Rieks Oosting.
bekijk profiel
Of bel direct op
06-20735755
Over de auteur(s)
Bij dit artikel kan geen gerelateerde auteur gevonden worden.
andere interessante blogs
Nog meer blogs die je misschien interessant vindt: want als je eenmaal begint met lezen is het moeilijk om te stoppen.
Case
1 opleidingsvariant, 2 diploma’s: De Pabo-ALO leidt studenten op voor de groep en in de za
lees verder
Case
Rijnbrink verbetert informatievoorziening voor bibliotheken
lees verder
Case
HvA borgt kwaliteit met verlenging zesjarige accreditatie bacheloropleiding ICT
lees verder
Case
NHL Stenden brengt plan succesvol tot uitvoering
lees verder
bekijk ook alle cases & interviews
lees ook de andere interviews
We zetten stuk voor stuk graag onze collega’s in het zonnetje en laten we zien wie de mens achter de manager is. Want eerlijk is eerlijk: stiekem best wel interessant.
meer cases over
Onderwijs
Daar kunnen we bij Arlande over blijven praten. De successen van onze klanten zijn onze grootste trots.