De rode draad tijdens deze bijeenkomst is hoe de enorme schat aan data, waarover ieder schoolbestuur en samenwerkingsverband beschikt, kan worden ingezet bij het oplossen van actuele vraagstukken binnen het PO en VO.
Veel bestuurders vermelden datagedreven werken als populaire term in hun beleidsplannen: vanaf nu gaan we datagedreven werken. Prima! Maar hoe pak je dit precies aan? Hoe voorkom je dat dit holle woorden zijn en hoe vind je dan de praktische toepassingen die antwoord geven op actuele vraagstukken?
Arlande wil de deelnemers prikkelen en inspireren om stappen te (gaan) maken bij datagedreven werken. Drie actuele onderwerpen worden uitgediept door bekende sprekers die hun sporen in de onderwijswereld hebben verdiend. De gekozen onderwerpen spelen bij ieder schoolbestuur in Nederland en hebben direct te maken met het primaire proces maar ook met de ondersteunende bedrijfsvoering.
De volgende onderwijs professionals leiden een onderwerp in waarna in subgroepen de dialoog wordt gevoerd?
Wolter Dirk van Dam laat u zien hoe het analyseren van de beschikbare data heeft geleid tot een effectievere inzet van de middelen voor passend onderwijs in de regio Midden-Holland. Een unieke en succesvolle samenwerking tussen gemeenten, het Samenwerkingsverband en de scholen binnen deze gemeente. Het resultaat is een dashboard met meerdere toepassingen op het snijvlak van Jeugdzorg en Onderwijs die gemeenten bijvoorbeeld in staat stelt om te monitoren hoeveel jeugdzorg er geboden wordt aan leerlingen op school- en locatieniveau. Wolter Dirk is managing partner van het data-onderzoeksbureau Kurtosis.
Jaap Bergman neemt u mee in de actuele ontwikkelingen rondom een hoofdpijndossier bij veel bestuurders: de verwerking van het groot onderhoud in de jaarrekening en het effect op de bedrijfsvoering. Hij behandelt de nieuwe regelgeving. Hierbij speelt niet alleen een wijziging met betrekking tot de wijze waarop de voorziening en de dotatie bepaald worden maar ook de recente RJ-uiting (Raad van de Jaarverslaggeving) met betrekking tot het activeren van vervangingsinvesteringen. Deze wijzigingen gecombineerd met de grote hoeveelheid aan beschikbare data rond schoolgebouwen en meerjaren onderhoudsplannen maakt een en ander niet eenvoudiger. Jaap zal zijn visie geven hoe hier mee om te gaan en hoe een en ander beheersbaar blijft. Doelstelling zal moeten zijn dat er voldoende inzicht blijft en dat de administratieve lasten zoveel mogelijk worden beperkt. Jaap is registeraccountant bij Van Ree Accountants.
Chris van Meurs is bestuurder van OPSPOOR in Purmerend en vice-voorzitter van de PO-Raad. Hij laat u zien hoe je als schoolbestuur de nu al ruimschoots aanwezige data kunt inzetten om antwoorden te vinden op vraagstukken rond het grote personeelstekort waar ieder schoolbestuur mee wordt geconfronteerd. Waar moet je beginnen? Hoe breng je jouw organisatie in shape om datagedreven te gaan werken? Hoe kan ik Anders Organiseren?
12.30 – 13.30 uur Ontvangst met lunch
13.30 uur Opening, Welkom en Kennismaken
13.45 uur De inzet van data bij Passend Onderwijs – Wolter Dirk van Dam
14.45 uur Voorziening Groot Onderhoud, een woud aan data – Jaap Bergman
15.45 uur Het gebruik van data bij het Anders Organiseren – Chris van Meurs
16.30 uur Samenvatting, paneldiscussie en evaluatie
17.00 uur Netwerkborrel
18.00 uur Einde
Voorafgaand aan de Ronde Tafel conferentie wordt u gevraagd om op anonieme basis een vragenlijst in te vullen over uw eigen ervaringen die u mogelijk al met data heeft opgedaan. Zo ontdekt u hoe volwassen uw aanpak is ten opzichte van de overige deelnemers en de mogelijkheden die door de onderwijsprofessionals worden geschetst. Bovendien kan de opgedane kennis direct worden toegepast binnen de eigen organisatie.
Passend Onderwijs, het onderhoud van schoolgebouwen en het personeelstekort binnen het onderwijs. Alle drie onderwerpen staan bovenaan de actiepuntenlijst van bestuurders en toezichthouders in het PO en VO. Het beleid moet worden uitgewerkt. Kan het datagedreven werken helpen om tot een oplossing te komen? Deze Ronde Tafelconferentie mag je als bestuurder en toezichthouder niet missen. De toegang gratis, de lunch wordt verzorgd, inspiratie verzekerd!