Contact

Contractmanagement

Contractmanagement

Het klinkt zo eenvoudig: als organisatie neem je voortdurend koop- of maak-besluiten om je (deel-)producten te kunnen realiseren. En als je dan een koopbesluit hebt genomen, betreed je de markt op zoek naar een passende leverancier om datgene wat jij wilt inkopen ook daadwerkelijk met de beoogde kwaliteit te laten maken. Simpel! Of toch niet?

Bovenstaande is natuurlijk een sterk vereenvoudigd voorbeeld. Bij grotere organisaties met meerdere vestigingen en een sterk gedecentraliseerde inkoopfunctie is het natuurlijk andere koek. Leveranciers beloven gouden bergen, contracten belanden in de linker onderla bij de businessunit owner en prestaties vallen tegen waardoor meerwerk noodzakelijk is. De voorspelbaarheid van kosten neemt af en fluctuatie in resultaten wordt zichtbaar. In het ergste geval worden underpinning contracten niet opgevolgd met verstoring in de dienstverlening tot gevolg.

Maar waarom is het voor veel organisatie zo lastig om het contractmanagement te beleggen in de organisatie? Zijn het de kosten? Is het de meerwaarde die niet wordt ingezien? Een contractmanager kost al gauw €80K op jaarbasis. Daarentegen kan een contractmanager tussen de 5% en 10% besparen op de spend van een organisatie!

Dat is opmerkelijk, want de meeste organisaties worden geconfronteerd met een besparingsdoelstelling, waarbij wordt gevraagd om meer te doen met minder middelen. Met name goed kijken naar de inkoopfunctie en het contractmanagement biedt mogelijkheden om die spend naar beneden bij te stellen zonder kwaliteitsverlies. Tijdens een spendanalyse worden de afgesloten contracten verzameld, geschoond en geclassificeerd. Samen met de (beoogde) contracteigenaar worden de contracten nagelopen en afgesproken prestaties nog eens tegen het licht gehouden. Zijn de gewenste prestaties en bij behorende prijzen en levervoorwaarden nog actueel? Het moet wel gek lopen wil hier geen besparing uitrollen.

Nog liever kijken wij naar de volwassenheid van het contractmanagement binnen organisaties, om zodoende de verschillende aspecten van contractmanagement in samenhang met elkaar en duurzaam te verbeteren. In korte cyclische sprints worden verbeteringen direct in de praktijk gebracht. We ontwikkelen samen kritische prestatie-indicatoren en volgen de beoogde doelstellingen op de voet. In voorkomende gevallen passen wij onze aanpak aan wanneer interventies niet het beoogde effect lijken te hebben.

Op deze manier helpen wij onze klanten bij het inrichten en optimaliseren van het contractmanagement. Benieuwd hoe we u kunnen helpen? Maak vrijblijvend een afspraak om de mogelijkheden te bespreken. Het kost u slechts één kop koffie!

 

Marc Janssen
mjanssen@arlande.nl
Tel. 0655197212