Rondetafelconferentie voor directieleden en managers van ondersteunende (ICT-)diensten in de (VVT-)Zorg

14 oktober 2016

In navolging op de Rondetafelconferentie voor directeuren en managers van ondersteunende diensten in de (VVT-)Zorg eerder dit jaar organiseert Arlande op maandag 6 februari 2017 een Rondetafelconferetie. Voor deze conferentie worden wederom directeuren en managers van ondersteunende diensten in de (VVT-)Zorg (7 tot 9 deelnemers) uitgenodigd.

Deze conferentie staat deze keer in het teken van:

‘Uitdagingen van ondersteunende (ICT-)diensten m.b.t. sourcing en innovatie in de (VVT-)Zorg.’

Ook zorginstellingen kan je als keten bekijken: een primair proces met ondersteunende diensten en toeleveranciers. Om het primaire proces goed te kunnen ondersteunen tegen acceptabele kosten, zullen besluiten genomen moeten worden over hoe en wat te innoveren en om ondersteunende diensten geheel of gedeeltelijk zelf uit te voeren. De vraagdefinitie en het blijven aansturen op het afgesproken resultaat, blijkt daarbij telkens een uitdaging.

De kernvraag is:

“Hoe kan ik mijn (interne en externe) leveranciers laten presteren om er zeker van te zijn dat we krijgen wat we willen.”

Tijdens de Rondetafelconferentie gaan onder voorzitterschap van de heer Peter Smittenaar, voormalig bestuurder van de Stichting Elisabeth in Breda, 7 tot 9 managers c.q. directieleden van ondersteunende diensten van diverse zorginstellingen met elkaar in discussie. Door drie deelnemers zullen voorbereide inleidingen worden gepresenteerd. Aan de hand van prikkelende stellingen van deze betogers worden vervolgens de discussies in drie rondes gevoerd.

Het doel van de conferentie is om deelnemers ideeën van elkaar op te laten doen die direct de volgende dag bruikbaar zijn.

De stellingen die we deponeren en bediscussiëren zijn:

  • Wat zijn de risico’s van outsourcing; halen we hiermee niet het “Paard van Troje” binnen?
  • Er is geen bestaansrecht voor traditionele zorginstellingen zonder innovatie door jonge mensen (bij dit thema komen jonge mensen aan het woord die met inovatieve (out of the box) ideeen voor de zorg bezig zijn).
  • Sourcing vereist een professionele “instelling”.

De persoonlijke ervaring van de heer P.H. Smittenaar:

Tijdens mijn periode als zorgbestuurder ben ik meerdere malen geconfronteerd geweest met het vraagstuk van zowel in- als outsourcing van activiteiten. Vraagstukken die telkens verschillende discussies oproepen. Sourcing heeft immers zeer verschillende aspecten en ook risico’s. In het bijzonder in de ICT als je voor de vraag staat om een groot deel van je IT-infrastructuur en bijbehorende applicaties “buitenshuis” onder te brengen. Want derden kunnen dan “zomaar in de eigen keuken kijken” en wat te denken van het privacy aspect dat in de zorg een (terecht) belangrijk item is.

In de besluitvorming - zo heb ik ervaren - hangt dan naast een goed overwogen eigen beleidskeuze van de organisatie en de deskundigheid van de zakelijke partner(s) ook heel veel af van de onderlinge klik tussen partijen en daarmee het onderling vertrouwen.

Onderwerpen

De onderwerpen worden als vanouds voorbereid door enkele deelnemers die graag een eigen pittige stelling over dit onderwerp willen verdedigen. Ook deze keer zal de Zorggroep van Arlande (ruim 12 personen met uitgebreide ervaring in de Zorgsector) in de voorbereiding betrokken worden om de inleider (stellingverdediger) te ondersteunen in zijn/haar voorbereiding.

Mogelijk zal aan de hand van de gebleken behoefte tijdens deze Rondetafelconferentie besloten worden, de discussie over één of meer onderwerpen later in het jaar voort te zetten. Bent u geïnteresseerd in deelname aan toekomstige Rondetafelconferenties in de Zorg, neem dan contact op met Henk Frings via 035 6091556 of hfrings@arlande.nl