Contact

Masterclass: PPM Advanced traject

Masterclass: PPM Advanced traject

Duur: 
5 dagdelen, om de week
Locatie: 
Baarn
Prijs: 
€ 1945,- (excl. BTW)
Datum: 
15 juli 2020

Businesscase:

Project Portfolio Management (PPM) ondersteunt directie en management bij het voeren van de regie over de stroom aan projecten en andere veranderinitiatieven. Organisaties die verdere stappen maken met het toepassen van PPM ervaren daar direct grote voordelen van. Niet alleen doordat er meer projecten slagen en er minder tijd en geld onnodig wordt verspild, maar ook doordat de bijdrage aan doelen transparant wordt en die doelen worden behaald. Hierdoor kan de organisatie in haar omgeving het verschil maken.
 
In veel organisaties wordt de stroom van veranderinitiatieven steeds groter en onvoorspelbaarder. Hoe maak je daarin keuzes - zodat díe projecten worden gedaan die optimaal waarde toevoegen aan de organisatie en zodat die gekozen projecten ook succesvol kunnen worden uitgerold en de voordelen ervan worden genoten? 
 
Door de invoering van nieuwe werkwijzen zoals Agile, Scrum en SAFe verandert ook de wereld van PPM. Steeds meer organisaties werken met hybride situaties met waterval projecten én Agile teams. De focus van PPM als brug tussen strategie en uitvoering verschuift daardoor nóg meer naar het doen van de juiste projecten. 

Benefitsmanagement:

Wat levert deze investering je op:
 • Een strategische en tactische analyse van het projectportfolio kunnen maken en daarmee beter adviseren van directie en bestuur (portfolio board)
 • Kunnen verbinden van het projectportfolio met de organisatiedoelen en -strategie
 • Verandermanagement kunnen toepassen voor meer draagvlak en commitment 
 • Zien hoe anderen het toepassen
 • Leren van best practices
 • Een certificaat van deelname

Beschrijving:

Zijn jij en jouw organisatie toe aan een volgende stap en meer verdieping in het vakgebied van PPM? Dan is deze masterclass voor jou een uitdagende manier om je samen met collega’s uit andere organisaties verder te professionaliseren. In de masterclass krijg je de gelegenheid om cases uit je eigen praktijksituatie te spiegelen aan de andere deelnemers, voorbeelden uit te wisselen, dilemma’s te benoemen, best practices te kennen en te werken aan oplossingen. Dit stimuleert de toepassing van het geleerde in de eigen werkomgeving en geeft je handvatten om er concreet mee aan de slag te gaan. Met name de presentatie van eigen cases in combinatie met de best practices en ervaring van de master blijkt veel inspiratie te geven.

Voor wie?

De masterclass is bedoeld voor bestuurders, directieleden, managers, controllers, project portfolio managers en programmamanagers, managers PMO, portfolio-analisten en bijvoorbeeld informatiemanagers die toe zijn aan een volgende stap en zich willen verdiepen in PPM. Én daarmee aan de slag willen gaan in hun organisatie.
Vragen die aan bod komen:
 • Hoe maak je een doelenmap en hoe vertaal je die naar een roadmap en een portfolio dashboard?
 • Hoe krijg je business executives (projecteigenaren, opdrachtgevers) aangesloten bij het samenstellen en realiseren van het projectenportfolio?
 • Hoe zorg je voor een eenvoudige sturing op de portfolio financiën? 
 • Hoe richt je resourceplanning in voor capaciteitsmanagement?
 • Hoe richt je business case management in, zodat sturing op benefits mogelijk wordt?
 • Hoe richt je een project portfolio management office in?
 • Hoe pas je portfoliomanagement toe in Agile (bijv. SAFe) en hybride omgevingen?
Het Masterclass PPM Advanced traject (vijf dagdelen) biedt een vervolg op het Masterclass PPM Basistraject. Het met succes hebben gevolgd van het Basistraject is een voorwaarde voor deelname aan dit Advanced traject. 
 
De masterclass is onderdeel van de leerlijn over projectmanagement en professionaliseren van de veranderorganisatie. De leerlijn beslaat meerdere modules die betrekking hebben op het succesvol inzetten van strategie in bedrijven en organisaties. Elk onderdeel (module) kan los gevolgd worden en is ook als in-company (maatwerk) module voor uw eigen organisatie beschikbaar.

Door wie:

Jan Bloem is een senior consultant en trainer/coach bij PPMpro en als externe associate verbonden aan management- en adviesbureau Arlande. Jan is autoriteit in het ontwikkelen en toepassen van PPM en heeft daarmee ruime ervaring opgebouwd in diverse sectoren en typen organisaties. Hij is in 2014 met deze masterclass gestart.