Contact

Dialoogsessie ‘Kwaliteit van Onderwijs’

Dialoogsessie ‘Kwaliteit van Onderwijs soepel & toekomstbestendig’

Inzicht krijgen in oorzaken, symptomen en hedendaagse uitdagingen in het onderwijs.
Duur: 
1 dagdeel | 15:30 uur - 18:00 uur (optioneel, aansluitend diner)
Locatie: 
Arlande, Baarn
Prijs: 
€ 295,- (excl. BTW)
Datum: 
19 november 2020

Beschikbare datum(s):

Aanleiding

Een leerproces is een niet van tevoren te programmeren route. Binnen één instellingen kunnen meerdere onderwijsconcepten van toepassing zijn waardoor inhoud, lesmethodiek, gedrag verschillen per sector of opleiding. Vragen als ‘hoe flexibel is ons onderwijsconcept?’ of ‘Hoe zetten we blended learning in?’ en ‘Wat betekent dit voor onze roosters?’ worden gesteld, zonder dat het antwoord voorhanden is.  Hiermee wordt het tegemoet komen aan verwachtingen van het werkveld, docenten, onderwijsondersteuning én student een steeds grotere uitdaging.  

In dialoogsessie ‘Kwaliteit van Onderwijs, soepel en toekomstbestendig’ gaat u opzoek naar uw antwoord op dit soort prangende vragen. Aan de hand van de Arlande aanpak, ontstaan inzichten en handvaten voor in de dagelijkse praktijk. Het doorgronden van keuzes en vertalen van concepten naar programma’s, helpt u in de praktijk. Arlande faciliteert dit proces van kennis delen, betekenis geven en modelleren van concept.

Beschrijving

De dialoogsessie bestaat uit kennis delen, inspiratie opdoen en zelf aan de slag gaan. De sessie begint met het bespreken van de casus.Symptomen en belemmeringen worden hier in kaart gebracht. Vervolgens gaat de groep de genoemde symptomen prioriteren, plotten en oplossingsrichtingen vaststellen. Op basis daarvan ontstaan concrete vervolgacties die de weg naar verbetering vormen.

Toepassingsmogelijkheden:

 • Dialoog over uitdagingen en knelpunten in het onderwijs
 • Visie ontwikkeling over strategische vraagstukken
 • Begrip krijgen voor elkaars realiteit en werkelijkheid
 • De dialoogsessie is ook geschikt als supervisie instrument
 • De dialoogsessie is ook geschikt als coachinstrument om met managers in gesprek te gaan over de uitdagingen binnen het eigen team

Centrale vraag: Hoe geven we het onderwijs van de toekomst vorm en inhoud?

Voor wie

De dialoogsessie is met name bedoeld voor managers bedrijfsvoering, managers ICT en Opleidingsmanagers in het MBO en HBO. Daarnaast is de werkvorm geschikt voor onderwijs teams, ICT teams en teams bedrijfsvoering. Tot slot zijn beleidsadviseurs en innovatieregisseurs meer dan welkom om hun inzichten en vraagstukken te delen. Het mooiste is om met een interdisciplinair team de dialoog te houden.

Programma

 • 15:30 - ontvangst.
 • 16:00 - welkom, opening en introductie.
 • 16:15 - Ronde 1: Dialoog over uitdagingen in het onderwijs.
 • 16:35 - Ronde 2: Visualisatie uitdagingen, met onderscheid symptomen, oorzaak en uitdaging.
 • 16:55 - Ronde 3: Gevraagde oplossingsrichtingen.
 • 17:15 - Ronde 4: Acties voor concrete vervolgstappen. Waardecreatie door implementatie.
 • 17:35 - Wrap-up en reflectie.
 • 18:00 - Diner, graag van te voren inschrijven voor diner.

Inhoud

Tijdens de dialoogsessie komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

 • Waarom loopt onderwijslogistiek niet zoals wij willen?
 • Wat zijn oorzaken van mijn belemmeringen met betrekking tot onderwijslogistiek?
 • Hoe ziet uw huidige en toekomstige onderwijsconcept er uit
 • Welke handvaten zijn nodig om het concept te vertalen naar een onderwijsprogramma?
 • Wat zijn oplossingen voor mijn situatie?

Resultaat

De investering levert u het onderstaande op:

 • Inzicht in oorzaak-gevolg ten aanzien van soepel en toekomstbestendige onderwijslogistiek.
 • Inzicht in de oplossingen om belemmeringen t.a.v. onderwijslogistiek te overkomen.
 • Integraal inzicht in alle facetten om tot goed onderwijslogistiek te komen.

Door wie

De dialoogsessie wordt gefaciliteerd door Arlande. Kasper Nobel, Ard van Diepen en Onno-Hans Noteboom zijn allen actief binnen de branchegroep Onderwijs en hebben ervaring opgedaan in diverse programma’s binnen verschillende onderwijsinstellingen.

Uw investering

Uw bijdrage aan deze masterclass bedraagt 295 euro per persoon exclusief 21% BTW. Elke tweede collega van dezelfde organisatie ontvangt 20% korting. U kunt zich tot maximaal 5 werkdagen voor het event ‘gratis’ afmelden, of anders een collega ter vervanging sturen.

Twee weken voor aanvang van de masterclass zullen wij u op de hoogte stellen, bij voldoende deelname, van het doorgaan van de masterclass en ontvangt u de laatste informatie en voorbereidingsopdrachten (inbreng eigen leer- en ontwikkelvragen en casuïstiek uit de eigen praktijk) voor de bijeenkomst.

Wij kennen geen toelatingseisen en/of vooropleiding voor een masterclass. Belangrijk is dat u enige ervaring heeft opgedaan, affiniteit heeft met of interesse in het thema, onderwerp. Wij zien graag diversiteit in de groepssamenstelling, voor een interactieve inspirerende en leerzame bijeenkomst. Waar humor, plezier, leren, pedagogisch-didactisch handelen centraal staan.

Er is ruimte voor een beperkt aantal deelnemers, dus schrijf u snel in. Heeft u vragen over deze masterclass neem contact op met Arlande.

Opmerkingen

De dialoogsessie maakt onderdeel uit van een verbeter, verander en innovatieprogramma van een onderwijsinstelling. De sessie speelt in op actuele ontwikkelingen en draagt merk-, meetbaar bij aan de kwaliteit van onderwijs.

Elk onderdeel (module) kan los gevolgd worden en is ook als in-company (maatwerk) module voor uw eigen organisatie beschikbaar.

Wilt u verder praten? Neem contact op via de site, wij helpen u graag verder.